رزین تبادل یونی تصفیه آب

۴٫۸ از ۵ (۱۱ رای)

رزین تبادل یونی تصفیه آب
  • رزین تبادل یونی تصفیه آب
  • رزین تبادل یونی تصفیه آب
  • رزین تبادل یونی تصفیه آب
قیمت: تماس بگیرید

  • ارائه معتبرترین برندها
  • بسته‌بندی شده در سایزهای مختلف
  • ضمانت اصالت کالا

رزین تبادل یونی چیست؟


تبادل یون (Ion Exchange) یک واکنش شیمیایی برگشت پذیر است که در آن یون‌های حل شده در یک محلول با یون‌های با بار الکتریکی یکسان یا مشابه جایگزین می‌شوند. رزین تبادل یونی ماده‌ای است که از پلیمرهای آلی (در بیشتر موارد پلی استایرن) ساخته شده و در واقع یک بستر فیزیکی است که خود واکنش شیمیایی نمی‌دهد اما فرآیند تبادل یون را تسهیل می‌بخشد. دانه‌های رزین تبادل یونی معمولا بسیار کوچک (۱٫۲۵ – ۰٫۲۵ میلی متر) و کروی شکل هستند و ظاهری شفاف و ژل مانند دارند. پلیمرهای تشکیل دهنده رزین تبادل یونی در فرآیندی به نام پلیمریزاسیون در کنار یکدیگر تشکیل ماتریسی پلیمری می‌دهند که در آن نواحی مختلفی جهت فرآیند تبادل یون وجود دارد. یون‌های با بار مثبت (کاتیون‌ها) و یا یون‌های با بار منفی (آنیون‌ها) توسط گروه عاملی خود به این نواحی از ماتریس پلیمری متصل شده و فرآیند تبادل یون توسط رزین صورت می‌گیرد.

رزین تبادل یونی

رزین تبادل یونی در تصفیه آب


آب تامین شده از منابع آبی مختلف مانند چاه، رودخانه و یا سایر آبهای سطحی محتویات مختلفی دارد که بسیاری از آنها به شکل یون و با بار الکتریکی مثبت یا منفی در آب وجود دارند. یون‌هایی مانند کلسیم و منیزیم که از عوامل سختی آب به شمار می‌روند، یون نیترات که برای سلامتی انسان مضر است و نیز سایر یون‌ها می‌توانند به راحتی توسط رزین‌های تبادل یونی تصفیه آب از آب حذف شوند. آب حاوی یون‌های مختلف از بستر رزین عبور کرده و یون‌های با بار الکتریکی مثبت یا منفی جای خود را به یون‌های با بار الکتریکی یکسان و متصل به ماتریس پلیمری رزین تبادل یونی می‌دهند. این جابجایی یون به گونه‌ای صورت می‌گیرد که تعادل شیمیایی در واکنش برقرار شود. با گذشت زمان و استفاده مداوم از رزین تصفیه آب، تمام نواحی موجود برای فرآیند تبادل یونی در ماتریس پلیمری رزین اشباع شده و رزین باید احیا (Regeneration) شود. بسته به نوع رزین، احیا توسط محلول آب و نمک، محلول اسید و یا محلول کاستیک صورت می‌گیرد.

فرآیند تبادل یون در رزین تصفیه آب

انواع رزین تبادل یونی تصفیه آب

رزین‌های تصفیه آب تبادل یونی بسته به بار الکتریکی یون‌هایی که تبادل می‌کنند به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند. رزین کاتیونی که یون‌های مثبت را تبادل می‌کند و رزین آنیونی که جهت تبادل یون‌های منفی به کار می‌رود. در یک دسته بندی دقیق تر، رزین تصفیه آب تبادل یونی به دسته‌های زیر تقسیم می‌شود.

رزین تبادل یونی کاتیونی اسیدی قوی
(Strong Acid Cation Ion Exchange Resin)


رزین کاتیونی اسیدی قوی (SAC) از یک ماتریس پلی استایرن با گروه عاملی سولفونات (SO3-) تشکیل شده است. این رزین‌ها حاوی یون‌های سدیم (Na+) برای کاهش سختی آب (حذف منیزیم و کلسیم) و یا یون‌های هیدروژن (H+) برای دیونیزه کردن آب هستند.

رزین تبادل یونی کاتیونی اسیدی ضعیف
(Weak Acid Cation Ion Exchange Resin)


رزین کاتیونی اسیدی ضعیف (WAC) از یک پلیمر اکریلیک که با سولفوریک اسید یا کاستیک هیدرولیز شده و گروه عاملی کربوکسیلیک اسید را تشکیل می‌دهد، ساخته شده است. رزین کاتیونی اسیدی ضعیف به دلیل میل ترکیبی بالایی که با یون‌های هیدروژن دارد، برای حذف کاتیون‌های مرتبط با قلیائیت آب استفاده می‌شود.

رزین تبادل یونی آنیونی بازی قوی
(Strong Base Anion Ion Exchange Resin)


رزین آنیونی بازی قوی (SBA) معمولا از ماتریس پلی استایرن ساخته می‌شود که جهت تثبیت آنیون‌ها به نواحی تبادل یون، کلرومتیلاسیون یا آمیناسیون شده است. رزین آنیونی بازی قوی به دو نوع ۱ و ۲ تقسیم می‌شود. نوع یک یون کلراید (Cl-) و نوع ۲ یون هیدروکسید (OH-) را با آنیون‌های موجود در آب تبادل می‌کند.

رزین تبادل یونی آنیونی بازی ضعیف
(Weak Base Anion Ion Exchange Resin)


رزین آنیونی بازی ضعیف (WBA) معمولا از ماتریس پلی استایرن که کلرومتیلاسیون شده و به دنبال آن با دی متیل آمین، آمیناسیون شده است، تشکیل می‌شود. رزین آنیونی بازی ضعیف از آنجا که یون‌های قابل تبادل ندارد، منحصر بفرد است و از آن به عنوان جاذب برای حذف آنیون‌های مرتبط با اسیدهای معدنی قوی استفاده می‌شود.

رزین تبادل یونی میکس بد
(Mixed Bed Ion Exchange Resin)


رزین تبادل یونی میکس بد یا بستر مختلط، یک نوع رزین با ترکیب مشخصی از رزین کاتیونی اسیدی قوی حاوی یون‌های هیدروژن (H+) و رزین آنیونی بازی قوی نوع ۲ حاوی یون هیدروکسید (OH-) است. این رزین می‌تواند همزمان تمام آنیون‌ها و کاتیون‌های موجود در آب را جذب کرده و با دادن یون‌های هیدروژن و هیدروکسید، آب خالص تولید کند.

عمر مفید رزین تصفیه آب

عمر مفید رزین تصفیه آب


رزین‌های تبادل یونی پس از گذشت مدتی از فرآیند تصفیه آب و بسته به پارامترهای طراحی سیستم تصفیه آب رزینی نظیر دبی آب عبوری و نیز میزان و نوع یون‌های موجود در آب، از کاتیون‌ها یا آنیون‌های موجود اشباع شده و نیاز به احیا با محلول آب و نمک، محلول اسید و یا کاستیک دارند. در صورت طراحی صحیح سیستم تصفیه آب رزینی و احیای منظم و صحیح رزین تصفیه آب، رزین می‌تواند ۵ تا ۱۰ سال عمر داشته و قابل استفاده باشد. عواملی نظیر سطح بالای کلر و کلرآمین در آب، وجود آهن زیاد در آب، احیای سریع رزین پیش از رسیدن به اشباع و نیز احیای چند مدل رزین در کنار یکدیگر می‌تواند طول عمر رزین تصفیه آب را به شدت کاهش دهد.

مزایا و معایب استفاده از رزین در تصفیه آب

مزایا و معایب استفاده از رزین در تصفیه آب


استفاده از رزین در تصفیه آب مزایای زیادی دارد که از آن جمله می‌توان به قابل احیا بودن رزین در مدت زمان استفاده طولانی، هزینه اولیه کمتر اجرای سیستم تصفیه آب رزینی در مقایسه با سایر روش‌های تصفیه آب موجود و نیز عملکرد بسیار موثر رزین در حذف یون‌های موجود در آب اشاره کرد. البته عدم توانایی رزین در حذف سایر آلودگی‌ها نظیر ذرات معلق، کلر آزاد و آلودگی‌های میکروارگانیسمی و نیز ایجاد آلودگی‌های ناشی از رهاسازی ماده احیاکننده (آب نمک، اسید یا قلیا) در طبیعت از جمله مواردی است که استفاده از رزین تبادل یونی را در تصفیه آب تا حدودی محدود می‌کند.

رزین پرولایت (Purolite Resine)


امروزه در مقیاس تجاری، شرکت‌های زیادی به تولید رزین‌های تبادل یونی می‌پردازند. معروف‌ترین و بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده رزین در حال حاضر شرکت پرولایت است که در سال ۱۹۸۱ میلادی توسط دو برادر به نام‌های استیو و دان برادی (Steve and Don Brodie) تاسیس شد و از سال ۱۹۸۴ میلادی در انگلستان به تولید رزین‌های کاتیونی و آنیونی پرداخت. پرولایت در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰ نوع رزین تبادل یونی تولید می‌کند که کاربردهای گسترده‌ای در صنایع مختلف نظیر تصفیه آب، صنایع تولید مواد غذایی و نوشیدنی، صنعت هسته‌ای، صنایع داروسازی، خالص سازی شکر، استخراج فلزات گرانبها نظیر طلا و ... دارند. در ادامه برخی از مهمترین انواع رزین پرولایت تصفیه آب معرفی شده است.

  • رزین پرولایت C100 و C100E

    رزین C100 و C100E دو محصول بسیار شناخته شده و پرکاربرد پرولایت هستند که از انواع رزین‌های کاتیونی اسیدی قوی با یون Na+ می‌باشند. از این دو مدل رزین بیشتر در سیستم‌های سختی‌گیر رزینی و برای کاهش سختی کل (Total Hardness) آب استفاده می‌شود. رزین C100E دارای گرید غذایی است و در مصارف مربوط به آب شرب کاربرد بیشتری دارد. ظرفیت این دو رزین در حدود 1.9 – 2.0 eq/L است.

  • رزین پرولایت C100H

    رزین پرولایت C100H از انواع رزین‌های کاتیونی اسیدی قوی با یون H+ می‌باشد که در یون زدایی و خالص سازی آب در مقیاس صنعتی کاربرد فراوانی دارد. معمولا از این رزین در ستون کاتیونی سیستم دیونایزر صنعتی استفاده می‌شود. ظرفیت این رزین معادل 2.0 eq/L است.

  • رزین حذف بی‌کربنات C104Plus

    رزین حذف بی‌کربنات پرولایت مدل C104Plus از دسته رزین‌های کاتیونی اسیدی ضعیف با یون H+ است که ظرفیت آن برابر با 4.7 eq/L است. از این رزین جهت کاهش قلیائیت آب با حذف بی‌کربنات در فرآیند تصفیه آب صنعتی استفاده می‌شود.

  • رزین پرولایت A400OH

    رزین A400OH پرولایت از دسته رزین‌های آنیونی بازی قوی با یون OH- می‌باشد که در تصفیه آب جهت یون زدایی و خالص سازی آب کاربرد دارد. این رزین عموما به عنوان بستر ستون آنیونی سیستم دیونایزر صنعتی استفاده می‌شود. ظرفیت رزین A400OH معادل 1.3 eq/L است.

  • رزین حذف نیترات A520E

    رزین A520E پرولایت در دسته رزین‌های آنیونی بازی قوی نوع 1 با یون Cl- قرار می‌گیرد. این رزین توانایی بالایی برای حذف نیترات آب دارد. ظرفیت رزین A520E معادل با 0.9 eq/L است.

  • رزین حذف آرسنیک A300E

    رزین پرولایت A300E در دسته رزین‌های آنیونی بازی قوی با یون Cl- قرار می‌گیرد. این رزین توانایی زیادی در حذف آرسنیک از آب دارد و علاوه بر آن بر کاهش نیترات، قلیائیت و حذف اورانیوم نیز موثر است. ظرفیت رزین A300E معادل با 1.4 eq/L است.

  • رزین حذف سولفات A600E

    رزین A600E پرولایت در دسته رزین‌های آنیونی بازی قوی نوع ۱ با یون Cl- قرار می‌گیرد و توانایی حذف انتخابی سولفات از ویژگی‌های آن به شمار می‌رود. ظرفیت رزین A600E برابر با 1.4 eq/L است.

  • رزین میکسبد MB400

    رزین میکسبد پرولایت مدل MB400 از دسته رزین‌های بستر مختلط بوده که حاوی ۴۰ درصد حجمی رزین کاتیونی با یون H+ و ۶۰ درصد حجمی رزین آنیونی با یون OH- است. این رزین پرکاربردترین رزین در تولید آب فوق خالص محسوب می‌شود و توانایی حذف همه آنیون‌ها و کاتیون‌های موجود در آب را دارد.

  • رزین پرولایت UCW3600

    رزین پرولایت مدل UCW3600 در دسته رزین‌های میکسبد قرار می‌گیرد که رزین آنیونی آن یون OH- و رزین کاتیونی آن یون H+ دارد. این رزین به صورت اختصاصی برای تولید آب فوق خالص طراحی و ساخته شده و ظرفیت و دقت بیشتری نسبت به رزین MB400 در تصفیه آب دارد.

قیمت رزین تصفیه آب

رزین تصفیه آب بسته به شرکت سازنده، تاریخ تولید و مدل قیمت‌های متفاوتی دارد و به دلیل واردات محصول، نرخ ارز تاثیر مستقیمی بر قیمت رزین دارد. به صورت کلی رزین‌های آنیونی گران ترین نوع رزین‌ها محسوب شده و پس از آن رزین میکس بد و رزین کاتیونی قرار می‌گیرند. امروزه به دلیل تنوع برندهای مختلف رزین موجود در بازار تصفیه آب و همچنین وجود انواع مختلفی از رزین‌های اصلی یا تقلبی، قیمت‌های متفاوتی برای خرید رزین ارائه می‌شود. خرید رزین تصفیه آب و رزین سختی گیر از بهتا با پشتیبانی، راهنمایی و مشاوره و همچنین ارائه مناسب‌ترین قیمت می‌تواند موجب آسودگی خاطر شما را در تامین رزین باکیفیت فراهم آورد.

انتخاب رزین تصفیه آب

نظرات

تا کنون نظری درباره این محصول ارسال نشده است.

اولین نظر را بنویسید

افزودن نظر

لطفا امتیاز خود به این محصول را وارد نمایید.

انصراف
در حال ارسال ...

نظر شما با موفقیت ثبت شد و پس از تایید به نمایش در خواهد آمد.